Πέμπτη 2 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ
Αντίπαλός μας το κεφάλαιο

Τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες στο συσκευαστήριο του Βασίλη Πανταζή στα Λεχαινά επισκέφτηκε το πρωί η Αλ. Παπαρήγα. Κατά τη συνάντησή της με τους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους, οι τελευταίοι έκαναν λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μη ανανέωση της άδειας παραμονής, τη χρονοβόρα αλλά και κοστοβόρα διαδικασία, τη στιγμή που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα και μένουν μάλιστα και με τις οικογένειές τους.

Στη σύντομη ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τις συνθήκες δουλειάς των μεταναστών και βεβαίως και των Ελλήνων. Μας ενδιαφέρει επίσης, πρόσθεσε, ανάμεσα στους Ελληνες εργάτες και τους μετανάστες συναδέλφους τους, να υπάρχει αδελφοσύνη, φιλία και αλληλεγγύη. Στη συζήτηση που ακολούθησε αναφέρθηκε στις θέσεις του Κόμματος για τους μετανάστες, για τη νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, για την παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες κ.ά. Οπως είπε χαρακτηριστικά, κανείς δε μεταναστεύει για πλάκα αλλά έρχεται στην Ελλάδα ή όπου αλλού είτε γιατί η χώρα του πλήγηκε από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα αποτελέσματά τους είτε λόγω των παρεμβάσεων και της καταλήστευσης του πλούτου τους από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος αφού την ενημέρωσε πως το 90% των αγροτικών προϊόντων του συσκευαστηρίου προορίζεται για εξαγωγή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το πώς λειτουργεί η εσωτερική αγορά και οι συναλλαγές με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως στην προσπάθειά τους τα σούπερ μάρκετ να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη - πέρα από το γεγονός ότι δεν πληρώνουν άμεσα - κάνουν την εξής λαθροχειρία: Ενώ αγοράζουν, για παράδειγμα, ένα προϊόν με 75 λεπτά, στο τιμολόγιο προκειμένου να γίνει η αγορά αναγράφεται υποχρεωτικά τιμή ενός ευρώ. Στη συνέχεια, προσθέτουν πάνω σε αυτή την τιμή επιπλέον 30% που είναι το ποσοστό κέρδους, με αποτέλεσμα το προϊόν να πωλείται ακόμη πιο ακριβά προς τους καταναλωτές. Τα 25 λεπτά που μένουν δικαιολογούνται ως έξοδα προώθησης, διαφήμισης κλπ. με συνέπεια να είναι «καλυμμένοι» απέναντι σε οποιαδήποτε Επιτροπή Ανταγωνισμού ή ελεγκτικού μηχανισμού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ